PETUA MEMILIH SAHABAT

Berkata Hukamak

 

Sekiranya kamu hendak mengetahui akan tingkah laku, peribadi atau kelakuan seseorang adakah ia seorang yang soleh atau toleh maka tidak perlulah engkau bertanya di sana-sini.  Cukup dengan kamu melihat siapakah kawannya dan siapakah orang-orang yang disayanginya dan dari itu kamu akan mengetahui peribadinya kerana seseorang yang berkawan ia akan mengikut kelakuan dan perbuatan kawannya itu.

 

Berkata Ulama

 

Janganlah kamu berkawan melainkan dua orang dari tiga orang iaitu orang yang engkau pelajari daripadanya sesuatu tentang urusan agamamu maka orang itupun memanfaatkan ilmunya kepadamu.  Kedua ialah orang yang engkau sendiri memanfaatkan ilmu agamamu kepadanya lalu ilmu itu diterimanya daripadamu dan diamalkannya  Ketiga ialah orang yang engkau tidak memperlajari apa-apa ilmu agama pun darinya dan engkau sendiri tidak mengajarkan kepadanya maka yang lebih eloknya, larilah kamu daripadanya.

 

Petikan Dari Nasihat Al Qomah Kepada Puteranya

 

Berpesan Al Qomah kepada puteranya, "Wahai puteraku!  Sekiranya engkau merasakan perlu untuk bersahabat dengan seseorang maka hendaklah engkau memilih teman-teman yang memiiliki sifat yang berikut:-

  1. Jika kamu ditimpa oleh bencana maka temanmu itu akan cuba melakukan sesuatu yang menghilangkan dan meringankan kesusahanmu itu.

  2. Jika kamu meminta sesuatu bantuan atau pertolongan dari temanmu itu maka ia akan segera mengusahakannya.

  3. Jika kamu merancangkan sesuatu maka temanmu itu akan turut membantumu dengan memberikan pandangannya.

  4. Jika kamu bercakap-cakap dengannya maka temanmu itu akan membenarkan kata-katamu.

  5. Jika temanmu itu melihat sesuatu yang tidak baik dari perbuatan atau perkataanmu maka dia akan menutupinya.

  6. Jika kamu mengeratkan hubungan persahabatan dengan temanmu itu maka dia akan membalas dengan baik pertalian persahabatan itu.

  7. Jika kamu menghulurkan sesuatu kebaikan kepada temanmu itu maka ia akan menerimanya dengan baik malah membalasnya kembali.

  8. Jika temanmu itu mendapat sesuatu kebaikan atau kebajikan darimu maka ia akan mengingati, menghargai dan menyebutkan akan kebaikanmu itu.

  9. Jika kamu berdiam diri atau kerana malu untuk meminta sesuatu darinya maka dia akan bertanyakan akan kesusahanmu itu.

  10. Jika kamu berselisih faham dengan temanmu itu maka ia lebih rela mengalah demi untuk mmelihara persahabatanmu itu.